Danes govorim o igri pasjansa, imenovana tudi Klondike, ki je najbolj poznana različica iger Solitaire. Spoznala sem jo v devetdesetih letih, ko so računalniki prišli v naša življenja in delo. Poleg tetrisa, bombic, kače in podobnih je bila verjetno ena najbolj priljubljenih računalniških iger za sprostitev.

Opomba: opisovanje igre bo bolj domače tem, ki, tako kot jaz, radi igrate to igro. Vendar pa so spoznanja, ki jih opisujem, splošna in se vanje lahko potopi vsakdo. Življenje je pravzaprav polno alegorij in prispodob in so nam ponujene v razmislek, v iskanje pomenov in nenazadnje v to, da si z njimi pomagamo izboljšati naše bivanje na tem planetu. Sama največkrat iščem te prispodobe v naravi, tokrat pa sem se poslužila človekove kreacije v obliki igre s kartami.

Igra pasjansa se lahko igra fizično s kartami ali preko računalnika, tablice, telefona.

Spoznavanje z igro (življenja)

Vedno glej (v)naprej.

 • Namesto, da se venomer oziraš po trenutni karti, si postavljaj namero in si dobre karte predstavljaj v mislih. Torej opazuj, katera karta ti manjka in imej ob gledanju zunanjega kupčka v mislih le to karto, ki ti bo prinesla najboljši rezultat, da jo boš kar najhitreje zagledal.
 • Tudi v življenju: včasih okoliščine niso preveč obetavne in če si s pozornostjo usidran v trenutne okoliščine, lahko spregledaš priložnosti, ki so mogoče, pa jih še ne vidiš. Nove priložnosti pa si lahko z dobrim fokusom misli tudi ustvariš.

Včasih, v začetku še posebej, je dober občutek igrati na rezultat.

 • Vsaka zmaga ti pošlje nekaj dopamina in adrenalina po krvi. Ko imaš zmag že veliko, se zgodi dvoje: (1) nimaš več motivacije za nove zmage, ker jih imaš že dovolj ali (2) ti postane dolgčas, ker ni več novih izzivov. Takrat je dobro narediti reset igre in začeti znova, da se lahko zopet zaženejo nove zmage. A vedi: vsak naslednji krog bo bolj predvidljiv in zaradi tega bo nosil manj užitkov. Takrat je čas za enostavno uživanje v igri taki, kot je in se prenehati pehati za zmagami.
 • Tudi v življenju: kadar se ti zazdi v življenju dolgčas, ker ni novih izzivov, začni znova. Pospravi staro in nastavi novo. Ko začne biti vsak tak nov krog predvidljiv, je prišel čas, da se nehaš pehati za novimi cilji in začneš uživati v tem, kar si že dosegel.

Dlje ko igro igraš, v bolj subtilne podrobnosti se ti pravila igre izrisujejo in ti postajajo jasne.

 • V začetku dostikrat ne vidiš možnih manevrov; igro zaključiš ob prvi oviri, ki se ti zdi nepremagljiva. Skozi leta pa uvidiš razne majhne trike, ki ti pri igri lahko pomagajo in znaš rešiti kakšno igro, ki je pred leti še ne bi znal. Enostavno ti igra preide v kri in jo vedno bolj subtilno zaznavaš, ko se ti ti triki sami od sebe odkrivajo.
 • Tudi v življenju: z leti in z izkušnjami pridobivaš življenjsko modrost. Kar se ti je v mladosti zdelo tragično, kasneje uvidiš v novi luči. Vidiš, da ni vse tako hudo, kot se sprva zdi.

Moč in hitrost

Ni potrebno hiteti.

 • Ko igraš igro kot začetnik, vsako prihajajočo karto hitro postaviš na njeno mesto kjerkoli je priložnost, saj te je strah, da bi to priložnost zamudil. Kasneje uvidiš, da je včasih s kakšno karto bolje počakati, ker se ti lahko obeta kaj boljšega. Vendar pa je včasih potrebno kdaj tudi pohiteti, da ne izgubljaš časa v nedogled.
 • Tudi v življenju: sprva skozi življenje hitiš, saj si tako programiran od zunaj in od znotraj. Z leti pridobiš zavedanje, da hitenje ni vedno na mestu, a tudi čakanje ne. Znaš hiteti ravno prav.

Dobro zastavljena igra je že pol zmage, a ne vedno.

 • Dobra higiena in urejenost kart, agilna hitrost, postavljena namera so tiste, ki bodo igro hitro postavile na prave tire. A ne nujno! Če so karte zmešane v nezmagovalni kombinaciji, ti tudi dobro zastavljena igra ne pomaga.
 • Tudi v življenju: včasih za dober rezultat niso dovolj zgolj le trud, dobra strategija in dobre ideje; večkrat je potrebno imeti tudi kanček sreče, pa tudi vero v dober izid.

Nekatere karte imajo vedno veliko moč, nekatere pač nikoli niso, nimajo in ne bodo imele moči.

 • Ampak vse so del igre in vse so potrebne, saj prav VSE tvorijo igro.
 • Tudi v življenju: dejstvo je, da je  nekaterim ‘z rožicami postlano’ in imajo že v startu življenja boljšo pozicijo kot tisti, ki niso rojeni pod srečno zvezdo. A prav vsi smo del skupne družine, ki se ji pravi človeštvo in prav vsi smo potrebni, da je svet točno takšen kot je. A tako kot karte se lahko premešajo tudi srečne in nesrečne okoliščine; nikoli ne veš, kdaj te lahko doleti sreča.

Včasih je dobro prositi za pomoč.

 • Igra po navadi ponuja rešitev v obliki namigov, kar je dobro izkoristiti, ko tvoje oči ne vidijo prav.
 • Tudi v življenju: zgodi se, da ne vidiš rešitve, čeprav jo imaš pred nosom. Takrat se obrni po pomoč, nasvet, namig. Zna ti koristiti, predvsem pa s prošnjo za pomoč nimaš česa izgubiti.

Nevarnosti

Igra te lahko zasvoji.

 • Če pred igranjem v glavi nimaš cilja, časa igranja in namere igre, si izgubljen tudi, če igre zmaguješ. Če ne znaš od igre po svoji volji odstopiti, potem igra igra tebe in ne ti nje.
 • Tudi v življenju: brez postavljenih namer in ciljev življenje živi tebe in ne ti njega. V življenje je treba vstopiti, ne od njega odstopiti.

Iz igre je treba znati izstopiti in se vanjo vračati po pameti.

 • Pravo življenje se dogaja izven igre. Igra je le poligon za učenje, pa tudi za užitek. Če se v igri mučiš, je ne igraš na pravi način.
 • Tudi v življenju: ni vse v delu, delovanju, še posebej, če je polno brezplodnega truda in odtekanja energije. Energijo se moraš naučiti uravnovešati; ko jo nekje daješ ali izgubljaš, jo moraš na učinkovit način pridobiti nazaj.

Čas je dragocen.

 • Tako v igri kot v življenju. In igri ni pametno namenjati veliko svojega dragocenega časa. Za sprostitev je dovolj igrati tu in tam.
 • Tudi v življenju, kjer je obratno: igri znotraj življenja je potrebno dati več prostora in časa, saj življenje bogati in osmišljuje.

Zmage (in porazi)

Dve preostali karti pomenita definitivno zmago.

 • Tri karte je ne nujno. A vseeno je potrebno nekaj truda in najprej uvid. To so me naučile izkušnje. Čisto čisto na koncu se vse dobro konča.
 • Tudi v življenju: tudi če se igra ne konča dobro, ker ti čisto na koncu zmanjka le ena sama karta, je dobro uživati zavedanje o tem, da si zmogel do sem. Koga bo na koncu zanimala tista ena karta?

Včasih se igra v njahitrejšem možnem času odigra kar sama, ker je vse pravilno postavljeno.

 • Odigranje se odvije mimo tebe tako hitro, da s svojimi posegi tega nti ne moreš ustaviti. A hitrost igre in flow se vzpostavita takrat, ko si lasersko fokusiran na vsako naslednjo karto in imaš pred očmi le svojo igro.
 • Tudi v življenju: biti v toku je nekaj, kar si želimo in k čemur stremimo, saj takrat postanemo kanal za to, kar ima življenje namen spustiti skozi nas. Mi ta tok brez truda samo dovolimo in takrat se rodijo in zgodijo najlepše stvari.

Včasih ni videti rešitve, a potrebuješ eno samo potezo, ki te lahko reši in je samo klik stran; za vogalom.

 • Zato bodi potrpežljiv in ne obupaj, če sprva ni videti obetavno.
 • Tudi v življenju: v trenutku, ko ne vidiš več naprej, se ustavi, poglej zadevo s ptičje perspektive in uvidel boš rešitev, ki bo čisto preprosta in zlahka se bo vse razrešilo.

Najslajša zmaga pride hitro in po navadi nepričakovano.

 • Take zmage so reprezentacija smisla igranja igre. Vse ure, ki jih vanjo vložiš, se tako poplačajo z izbruhom veselja.
 • Tudi v življenju: splača se igrati igro življenja, da takšno zmago doživiš. 

Nezmagovalno igro zaključi takoj, ko opaziš, da je nezmagovalna.

 • Popolnoma nesmiselno je igro igrati v nedogled, če ni zmagovalna, saj v sebi nima druge energije, kakor energijo izgubljanja, ta pa ti za igranje ne koristi. Moraš se znati od nje posloviti in se ji zahvaliti za to, česar te je vendarle naučila.
 • Tudi v življenju: zapleteni odnosi, dolgo trajajoči projekti, nedokončane zadeve … navadno niso vredni našega časa. V njih nas dostikrat zadržuje naša trma, pa tudi naša programiranost (pridnost, ne razočarati, iti do konca …). V tistem trenutku, ko uvidimo brezplodnost našega početja, je zdravo s tem preprosto prenehati. Kar tako − ta trenutek si še noter, naslednji že ne več, saj te zunaj tega čakata svoboda in lahkotnost.

Tudi nezmagovalna igra ima v sebi kvalitete, zato ni povsem izgubljena.

 • Saj te vodi do veliko spoznanj: da je treba s produktivno energijo varčevati; tudi skozi tako igro se učiš; naučiš se hitro prepoznati jalovost igre in zato z njo pravi čas prenehati.
 • Tudi v življenju: ne žaluj za izgubljenimi leti, ki si jih komu ali čemu namenil; potrebna so bila, da si v njih dozorel za svobodo.

Taktika

Preuči vse možnosti.

 • Igra ponuja korake nazaj, t.i. undo-je. Vendar pa tudi tukaj z undo-ji ni za pretiravati; včasih je možnosti enostavno preveč in se je v doglednem času treba odločiti za eno, če hočeš priti do konca igre.
 • Tudi v življenju: če vidiš, da si zašel, se vrni korak nazaj in začni znova. A tega ne počni prepogosto, saj se lahko zgodi, da nikamor ne prideš. Enkrat pride čas, ko se ni več dobro ozirati nazaj; pusti ljudi/stvari/projekte za seboj in se posveti obetajoči prihodnosti.

Spraviti karte v red hitro in učinkovito.

 • V igranju je treba čim hitreje vzpostaviti vizualni red in prioritete, ker te v nasprotnem primeru kaos ustavlja. Ko imaš karte na svojem mestu, se šele lahko začne hitro igranje in užitek pri igri. Vse teče gladko, hitreje se spraviš v flow (tok). Le-ta pa je pri tej igri izredno pomemben, saj je del užitka igre.
 • Tudi v življenju: urejeni urnik, dom, ritmi počitka in dela, vrt, avto … in dobro postavljene prioritete ti lajšajo in ‘učinkovitijo’ življenje, zato se jih je dobro posluževati.

Barve so včasih pomembne, včasih pa tudi ne.

 • Barve, pri čemer govorim o štirih oblikah srce, kara, pik in križ, so po večini pomembne v ločevanju le na dve: rdeče in črne, saj je celotna igra zasnovana tako. Pa vendar so včasih pomembne vse in to, kako in v kakem vrstnem redu jih postavljaš. Če pri tem nisi pozoren, si lahko igro uničiš, pa bi jo lahko pripeljal do konca.
 • Tudi v življenju: pisani smo in različni. Razmisli, s kom ti ustreza družiti se in s kom ne. A na koncu smo vsi skupaj ena lepa in nedeljiva celota in smo si bolj podobni kot smo si različni.

Ta trenutek glej le to igro, ki jo imaš pred seboj.

 • Vse druge kombinacije, ki so možne, ta trenutek niso pomembne.
 • Tudi v življenju: pomemben je edino ta trenutek. Naslednjega še ni, prejšnjega ni več.

Splača se iti nazaj v igri in popraviti pot.

 • Ko izbereš eno pot, se ta lahko izkaže kot napačna, čeprav je sprva izgledala obetavna. Dobro je vrniti karte do tam, kjer si skrenil s poti in popraviti smer, ki te potem pripelje do konca. A včasih tudi to ne deluje; lahko sta napačni obe. Ampak tega ne veš, dokler ne pregledaš obeh možnosti.
 • Tudi v življenju: če si skrenil, se da zgrešene odločitve velikokrat popraviti. Če ne boš poskusil, ne boš vedel.

Vedno izkoristi visoko vredno karto.

 • Ko dobiš asa, ga vedno, vedno, vedno postavi na njegovo pravo mesto. In kadar dobiš kralja, tudi njemu daj prednost pred drugimi. Ko imaš to dvoje postavljeno na izhodišče, se vse ostalo zlahka postavi na svoje mesto.
 • Tudi v življenju: vedno imej višjo (duhovno) avtoriteto za osnovo, pa naj bo to Bog, univerzum ali višja sila. To ti bodi prioriteta in vse ostalo se bo v življenju na pravo mesto zložilo samo od sebe.

Neurejene karte upočasnjujejo igro in delajo v igri zatike.

 • Če so karte lepo vizualno zložene, ohranjaš energijo, ki bi sicer po nepotrebnem odhajala, ko bi skušal stvari samo miselno urejati.
 • Tudi v življenju: dobro je dati stvari ven iz sebe, pred sebe; na papir.  Tako dobiš pregled nad situacijo in se laže odločaš.

Poteze predvidevaj vnaprej. A ne preveč.

 • Dobro je videti v prihodnost tako, da vidiš, na kaj vplivaš s svojo naslednjo potezo. Vendar pa se ne obremenjuj preveč v prihodnost, saj te to lahko ustavlja.
 • Tudi v življenju: predvidevaj poteze samega sebe in tudi drugih.

Zaključek

Za končanje igre je potrebno odkriti vse karte.

 • Če hočeš priti do konca, nimaš druge izbire kot odkriti prav vse karte.
 • Tudi v življenju: ko hodiš po življenjski poti, te brez izjeme čakajo vse lekcije, ki so ti namenjene. Odkriti in rešiti jih moraš slej ali prej. Če še ni rešeno, še ni konec.

Ključni so pari.

 • Ta igra je igra parov, pa naj gre za barve, za like, za nasprotja. Drugi obstaja zaradi prvega.
 • Tudi v življenju: prav vse, kar počnemo, dihamo, bivamo, je sestavljeno iz polaritet; strah-ljubezen, belo-črno, temno-svetlo, sladko-slano ali sladko-grenko, moško-žensko, staro-mlado, veliko-majhno, hitro-počasno … Polaritete pa lahko živijo le, če med njimi obstaja ODNOS. Kašen bo ta odnos, je odvisno od nas.

Važno je srce.

 • V igri se menjujeta dve barvi in štiri oblike.
 • Tudi v življenju: poleg uma, čustev in telesa imamo SRCE, ki je med njimi najlepše. Nikoli ne pozabi, da ne gre le za številke, oblike in barve, ampak tudi za osebe. Kralj, kraljica in fant (njun otrok) − to vse so liki, ki jih nosiš v sebi ti sam. A poglej še dlje − nisi TI številka, barva, oblika ali oseba. Ti si IGRALEC igre. A igro si je izmislil nekdo še večji od tebe!

Pravila igre

 • Karte premešamo in jih naložimo v 7 kupčkov od leve proti desni: na prvem je samo ena karta, obrnjena s sliko navzgor, na drugem sta dve, na tretjem so tri, na četrtem štiri in tako naprej do sedmega kupčka.
 • Na vsakem kupčku je zgodnja karta obrnjena s sliko navzgor, vse pod njo pa navzdol.
 • Preostale karte položimo na poseben kupček, obrnjen navzdol.
 • Cilj igre je zložiti karte po vrsti na štiri nove kupčke (zgoraj desno), pri čemer jih vedno obračamo navzgor, pravilo nalaganja pa je: isti lik od asa naprej po vsrti (as, enica, dvojka, trojka … vse do kralja).
 • Da to dosežemo, na prej omenjenih sedmih kupčkih lahko premikamo po eno karto naenkrat, in sicer nalagamo karte po vrsti (manjšo na večjo), a vedno po pravilu ‘druga barva’. Na primer: rdečo šestico lahko damo le na črno sedmico.
 • Ko odkrijemo enega od kupčkov, karto pod njo obrnemo navzgor. Vsako obrnjeno karto pa lahko odložimo na zbiralni kupček, če ta karta pride na vrsto (je istega lika in za eno večja).
 • Kralja iz sedmih kupčkov lahko postavimo na enega od morebiti izpraznjenih sedmih kupčkov.
 • Ko so vse karte po vrsti zložene na štiri posebne kupčke (desno zgoraj), je igra končana.
 • Igra ni vedno zmagovalna, namenjena pa je enemu igralcu.