Adobe InDesign CC je v svetu najbolj uporabljena strokovna aplikacija za oblikovanje vseh vrst tiskanih in digitalnih publikacij. Z njim lahko ustvarjate projekte, kot so dopisi, knjige, brošure, letna poročila, plakati, letaki, vizitke, in še mnogo drugih. InDesign omogoča tudi izdelavo in objavo vseh vrst interaktivnih publikacij, kot so digitalne revije, mobilne aplikacije, interaktivne datoteke PDF, e-knjige in interaktivni spletni dokumenti, ki lahko vsebujejo tako video kot zvok.

Adobe InDesign CC (Creative Cloud) je del ustvarjalnega oblaka, zbirke aplikacij, ki se uporabljajo za oblikovanje, trženje in komunikacijo v tisku, videu in na spletu. Proizvaja in razvija ga ameriška družba Adobe Systems. Adobe InDesign CC je na voljo za uporabo na računalnikih Mac OS ali Windows. Različice se redno nadgrajujejo in so ponavadi poimenovane po letu, v katerem nastanejo. InDesign je bil pred letom 2012 na voljo kot del zbirke Creative Suite (CS).

Komu je namenjen InDesign?

Glavni uporabniki InDesigna so grafični oblikovalci, založniki, vizualni umetniki ter strokovnjaki za trženje, ki ustvarjajo in postavljajo periodične publikacije, plakate in druge tiskane ter digitalne medije. Primeren je tudi za podjetja, ki izdajajo svoje publikacije.

Kaj vse nam InDesign omogoča?

Kot smo že pogledali, se InDesign uporablja za oblikovanje letakov, brošur, revij, časopisov, plakatov, vizitk, razglednic, nalepk, stripov in še mnogo drugih vrst dokumentov. Slike, logotipi in kompleksnejše ilustracije običajno niso ustvarjene v InDesignu, saj je InDesign program bolj namenjen zlaganju oz. postavljanju besedil, slik in grafik, ki so pogosto zgrajeni v drugih programih, kot sta Illustrator in Photoshop. Čeprav, resnici na ljubo, lahko tudi samo z InDesignom ustvarimo zelo kompleksne kompozicije. Še posebej je uporaben za oblikovanje dokumentov z več stranmi, za postavitve, ki združujejo besedilo in slike, in tiste, ki vsebujejo velike količine besedila.

Kakšno združljivost ponuja?

InDesign je kot del Adobovega CC-ja združljiv z drugimi Adobovimi programi; omogoča na primer, da začnemo oblikovati postavitev na iPadu z aplikacijo Adobe Comp in jo pošljemo naravnost v InDesign na našem računalniku s samo nekaj kliki, kjer lahko nadaljujemo z ustvarjanjem. Tak način dela je izredno priročen, saj lahko svoje ideje ujamemo takoj, na poti, na morju, v planinah … in z uresničevanjem ideje nadaljujemo v studiu. V tak dokument lahko vstavljamo besedila in tabele, vključimo vektorske grafike iz programov, kot sta Illustrator in Capture, dodamo rastrske slike iz Photoshopa in Adobe Stock-a ali dodajamo pdf-datoteke.

Uporaba knjižnic v InDesignu

Adobe Stock je sicer plačljiva, a obsežna knjižnica z milijoni slik, ki jih lahko poiščemo neposredno iz aplikacij Creative Cloud, kot je tudi InDesign. Nikoli ni bilo lažje najti, licencirati in postavljati slik v dokument, hkrati pa ne izgubiti inspiracije, ko smo ravno sredi dela. Seveda pa obstaja še precej drugih plačljivih in brezplačnih virov slik in grafik za nadljnjo uporabo.

Adobe CC nam poleg svojih knjižnic ponuja tudi možnost, da si zgradimo svoje lastne knjižnice. Tako lahko vanje shranimo in zlahka ponovno uporabimo grafike, sloge besedila, fotografije in barve v katerem koli dokumentu InDesign, pa tudi v drugih namiznih in mobilnih aplikacijah Adobe.

Delo s pisavami

InDesign omogoča dostop do več tisoč dodatnih pisav iz svoje zbrike, ki so vključene v naročnino Creative Cloud. Naenkrat lahko imamo poleg sistemskih pisav aktiviranih kar 100 res lepih črkovnih vrst. Pisav iz Adobove zbirke zaradi licenc ne moremo shraniti na svoj računalnik, niti jih ne moremo zbrati in poslati v vnaprejšnjo obdelavo, bodo pa neokrnjene v izvozu v pdf-datoteke.

Preprosto upravljanje z datotekami

Datoteke lahko v eno mapo zberemo z le nekaj kliki; tako bomo imeli na enem mestu shranjene datoteke .indd, .indl, navodila, pisave (razen prej omenjenih), logotipe, fotografije, pdf-je in druge povezane datoteke. Lahko jih izvozimo kot pdf-datoteko za tiskanje ali e-objavo, ki jih lahko zaščitimo z geslom, ali ustvarimo interaktivne dokumente, ki vključujejo zvok, video, diaprojekcije in vsebino za HTML. Takšne digitalne publikacije si je možno ogledati na najrazličnejših mobilnih napravah in spletnih brskalnikih. Publikacije lahko shranjujemo kot epub-datoteke s fiksno ali fleksibilno postavitvijo in jih distribuiramo na številnih straneh za objavo e-knjig. Pretvroba InDesign dokumenta v e-obliko je preprosta, prav tako tudi vdelava datoteke na splet. Skratka − InDesign ima prav vsa orodja, ki jih potrebujemo za oblikovanje in objavljanje dokumentov najvišje kakovosti v celotnem spektru tako digitalnih kot tiskanih medijev.

Razlike v sistemu InDesign Mac in Windows

InDesign deluje enako dobro na računalnikih Mac in Windows, med različicama pa ni bistvenih razlik. Na podobno konfiguriranih računalnikih Mac in Windows enako dobro deluje na obeh platformah, za dobro delo je pomembnejša moč računalnika, dober monitor in primerna grafična kartica. Delovno okolje na Mac računalnikih omogoča dodatno tipko ‘cmd’, ki v nekaterih primerih nadomešča tipko ‘ctrl’ in tako le-ta postane prosta za dodatno uporabo. Manjša razlika je tudi v postavitvi nekaterih menijev, ki so na Mac-u postavljeni v meniju jabolka.

Kako kupimo InDesign

Zadnja možnost nakupa stalne licence za programe Adobe Creatve Suite je bila v letu 2014, od takrat  so vsi Adobovi programi na voljo v različnih naročniških paketih − kot posamezni programi, programi za fotografe (Photoshop paket) ali kot celotni paket. Cenovno je najugodnejša naročnina na vse pakete. Na voljo so tudi naročnine za podjetja in šole ter študente. Adobe občasno ponuja lepe popuste; dobro je biti nanje pozoren okoli črnega petka v novembru, pa tudi sicer je podjetje kar razumevajoče, kar so dokazali v času korone, ko so podarjali odloge in popuste na zahtevo, če se je naročnik znašel v težavah.

InDesign je zares celovit program, ki nam za relativno nizko ceno ponuja izvrsten spekter funkcij in orodij. Omogoča najbolj zanesljivo podporo za pripravo datotek za tisk, v zadnjih letih pa tudi interaktivne dokumente, katerih uporaba je v porastu. Nekatere napovedi za prihodnost do tiskanih medijev niso preveč prizanesljive, a skoraj prepričana sem, da se bodo knjige in druge publikacije tiskale še dolgo. In z InDesignom vemo, kako nastane knjiga.

Učenje InDesigna in drugih programov v Grafikademiji

Na voljo je več avtosrkih on-line in individualnih tečajev (nekateri še nastajajo), ki jih najdete v Grafikademiji, učni platformi za ljubitelj(ic)e oblikovanja. Tečaji so zasnovani celovito − ne obljubljamo vam, da se boste kateregakoli programa naučili v le nekaj urah, saj je program izredno kompleksen in škoda bi bilo časa in denarja, če se ga ne bi naučili uporabljati res temeljito. Tečaji so zasnovani tako, da vas od začetka do konca popeljejo sistematično; kot bi se učili inštrumetna. Če vam kdo obljublja, da boste v kratkem času postali mojster, vam obljublja preveč. Mi pa vam obljubljamo, da bo proces za vas jasen in vas bo popeljal do močnega znanja skozi učinkovite vaje – saj vaja dela mojstra!