Lepo te pozdravljam na tej spletni strani.

Zdi se mi, da ti je všeč vse, kar je lepo.

Večkrat razmišljaš, kako narediti stvari lepe? Tudi jaz. Od nekdaj in kar naprej.

Imaš svoj biznis in veš, kaj hočeš dati svetu, a je toliko vsega za postoriti …

Lidija Verčkovnik

Potrebuješ podporo, ko gre za predstavitev tvojega podjetja svetu, da bo tvoja znamka zares zasijala. Dandanes ni več dovolj imeti barvno shemo in moden logotip. Za to, da bo tvoja znamka prižigala srca tvojih strank, potrebuješ premišljene vizualne elemente, ki bodo podprti s tvojo unikatno zgodbo.

Pri sprejemanju takih odločitev je dobro imeti nekoga, ki mu lahko zaupaš. In tu sem zate.

Si na pravem mestu, da tvojo zgodbo, tvojo prodajno vrednost, vsa leta tvojega poglobljenega dela, načrtovanja in grajenja znamke spraviva v vizualno obliko, ki bo nagovarjala in zbujala ljudi. Lahko ti pomagam prevesti tvoje poslanstvo (in vse malenkosti, ki sodijo zraven) v trdno, zgovorno in lepo celoto.

Navdušujejo me

 • ‘design thinking’ (to je po domače povedano ustvarjalno razmišljanje, ki ga lahko uvedeš na katerokoli področje dela in življenja),
 • globine človeške duše (naši psihološki arhetipi so tesno povezani z vsem arhetipskim v oblikovanju) in
 • minimalizem (bivanja, potrošništva, komunikacije).

Seveda to pomeni, da v svoje oblikovanje vnašam vse to. O vsaki stvari se sprašujem, v vsako oblikovanje vpenjam človekovo notranje dojemanje in vnašam minimalizem, čiste oblike in jasnost. Ljudem, s katerimi delam, rada prinašam nove ideje, nove poglede, pomagam z organiziranjem vsebine tako, da prinaša jasnost in svežino. Tako se lahko ti posvetiš svojemu delu − ki je (st)rast tvojega podjetja in posvečanje tvojim strankam.

Za trenutek si predstavljaj, da imaš vse urejeno …

 • na enem mestu spravljen svoj manifest,
 • strategijo znamke,
 • ključne besede, s katerimi komuniciraš s svetom,
 • logotip v več različicah,
 • pisave,
 • barve,
 • foto-podlage,
 • velikostna razmerja barv in pisav,
 • korporativne materiale (vizitko, dopisni list, kuverto …)
 • templejte (predloge) za družbena omrežja,
 • načrt za marketinško komunikacijo …

… in tako nisi niti za trenutek v dvomih, kaj, kdaj, kje in kako se vizualno predstavljati. Koliko miselnih bremen bi v trenutku padlo s tvojih ramen …

Kar lažje zadihaš, kajne?

Ko imaš celotno vizualno podobo urejeno, pride na vrsto ustvarjanje.

Seveda lahko to naredim zate jaz …

… lahko pa te naučim samostojnega dela.

Priporočam ti nabavo vsaj enega grafičnega programa; za osnovno delo ti bo zadostil potrebe Affinity Designer. Kako izgleda delo z njim, si lahko pogledaš v brezplačnem kratkem predstavitvenem tečaju.

Vračati svetu …

Lidija Verčkovnik

Manuel, junija 2014: “PONOSNA! Danes sta moja rodna sinova zaključila svoje šolsko leto, še prav posebej pa sem ponosna na svojega posvojenca Manuela iz Angole, ki je (tudi z mojo skromno pomočjo) uspešno zaključil osnovnošolsko šolanje. En fant na svetu (v Afriki) več, ki bo morda imel zaradi tega malo boljše možnosti za lepše življenje. Tukaj na sliki je ravno začenjal svojo šolsko pot.”

Že kot otroku so mi bile tuje krivice našega planeta. Bolijo me tiste, ki prizadevajo najšibkejše − otroke, živali, izginjajočo naravo, starodavna ljudstva …

Še posebej takrat, ko si ljudje, ki imamo vsega dovolj, pred njimi z veliko lahkoto zatiskamo oči. Koliko trpljenja je v ozadju tekstilne industrije, pridelovanju kakava, tehnološke proizvodnje, mesne pridelave …! Kaj lahko vsak posameznik naredi, da bi se te krivice zmanjšale? Sama sem se pred skoraj 30-imi leti odločila za vegetarijansko prehrano, varčno in preudarno kupujem oblačila (in jih popravljam, predelujem), računalnike in telefone uporabljam dolgo, kot le gre, dosledno ločujem odpadke, čim več hodim peš, pomagam, kadar se v našem okolju pokaže stiska ljudi … Pa vem, da lahko naredim še kaj. Dostikrat je veliko že, če se hvaležno zavedamo, koliko nam je dano.

Veš, kako zelo si bogat/a? Preveri tukaj

Navdušujejo me staroselska plemena; njihova zapuščina, njihova kultura, saj nas učijo o povezanosti vseh ljudi. Priporočam ogled TED talk-a ‘We are all connected with nature: Nixiwaka Yawanawa’, več o tej temi ponuja tale spletna stran.

So stvari,

ob katerih ti zaigra srce …

To so moje.

Moja družina

Moji otroci so moj navdih in moji veliki učitelji. Moj mož je moj steber in stvari, ki jih naredi zame, so njegova najlepša ljubezenska pisma. Lucy in Taček sta del naše družine.

Minimalizem

Z minimalizmom bivanja, ki je že dolgo priljubljen čez lužo, sem se, ko je Leo Babuta začenjal pisati svoj blog na to temo, prvič zares srečala l. 2007. Menim, da je minimalizem, ki se danes na primer kaže v gradnji mini hišk in optimiziranju življenja, pravi odgovor za našo skupno prihodnost. In ne − minimalizem ni askeza − je iskanje esence.

Morje

Ko želim opisati, s čim morje polni mojo dušo, ne najdem najbolj pravih besed. Zame ni lepšega, kot biti ob morju. Na vse načine in v vseh letnih časih. V trenutku, ko se morja dotaknem, se zame zgodi čudež; v tistem dotiku se povežem s celotnim planetom; postanem eno z materjo Zemljo.

Čarobnost vzorcev in oblik

Ko sem bila otrok, sem neizmerno rada risala vzorčke. Vseh oblik in barv. Ko sem se potopila vanje, sem to lahko počela v nedogled. Menda sem pri štirih letih ob štirih zjutraj vstajala, odšla v kuhinjo in risala in risala − vse do odhoda v vrtec. Vzorčke in vzorce pa sem videvala vsepovsod; najlepši so se risali, ko sem priprla veke in zrla proti popoldanskemu soncu ali pa, ko sem si mencala zaprte oči. Ti notranji svetovi me še danes radi začarajo. V zadnjem času skozi fraktalne risbe.

Glasba

Glasba je svet, ki me ponese v brezčasje. Ko pojem, svet zunaj mene preneha obstajati. V bistvu se zgodi podobno kot pri oblikah in vzorcih − ta dva svetova se v mojem dojemanju izjemno dopolnjujeta in sta odlično prevedljiva eden v drugega.

Kanada

Leta 2019 sem bila blagoslovljena s priložnostjo za tri tedne obiskati to čudovito deželo, kjer sem doživela neskončne dimenzije prelepe narave, se srečala s staroselsko kulturo (na sliki se ob staroselkah učim izdelovati mokasine) in dobila novo perspektivo na Evropo in na nas, Slovence.

Moja področja delovanja …

… ali zakaj in v čem mi lahko zaupaš.

 • Adobe InDesign, Illustrator, Photoshop
 • Affinity Designer, Photo, Publisher
 • Microsoft Word, Powerpoint, Excell
 • Wordpress, Divi, Notion
 • Oblikovanje in priprava za tisk
 • Video in animacija
 • Ilustracija
 • Oblikovanje in priprava za splet

… in vsak dan se trudim pomakniti kazalnike še malo bolj proti desni.

Kot vse v našem vesolju, se tudi znanje le širi in širi. Zato vem, da se tistega desnega konca ne bom nikoli zares dotaknila.

Poznaš Dunning-Kruger-jev efekt? Naj bo tole moja izjava o omejitvi odgovornosti. 🙂

Lidija Verčkovnik

Naj razložim, zakaj na spletni strani malo vikam, malo tikam. Vikanje uporabljam, kadar sporočam bolj splošne reči in tudi, kadar imam v mislih delo v timu, ki ga tvorimo skupaj z ekipo, s katero delam.

Takoj ko začutim globljo povezanost s tabo, ki to bereš, se raje poslužim tikanja. Ne, ker bi te ne spoštovala, ravno nasprotno. Vsakogar, še posebej tiste, ki povabim (ali spustim) v svojo bližino, globoko spoštujem. In takrat si tikanje dovolim, saj menim, da le povezani lahko ustvarjamo lepe zgodbe. 

Hvala, ker razumeš.

Sem Lidija Verčkovnik, grafična oblikovalka in ustvarjalka vizualnih zgodb, direktorica podjetja Lepota oblike.

Po izobrazbi sem arhitektka, po poklicu in duši grafična oblikovalka, snovalka vizualnih zgodb. Rojena Slovenjgradčanka, ki me je pot zanesla po več krajih Slovenije, sem na tej svoji poti spet pristala v svojem rojstnem kraju, v katerega mestnem jedru delam in (so)ustvarjam zadnja leta. Moja specializacija je natančno in kreativno oblikovanje predvsem kompleksnejših tiskovin, kot so knjige, monografije, brošure, a tudi ustvarjanje celostnih vizualnih podob za podjetja ter skrb za usklajeno vidno pojavnost naročnikov. Moj delovni moto je: modrost ustvarja pot iz nevidne v vidno lepoto oblike in predstavlja moje glavne vrednote: ustvarjalnost kot izraz svobode, znanje, hojo po lastni poti in iskanje lepote življenja.

Sem ustvarjalka. 

Veliko dela naredim znotraj sebe. Skozi vtise in razmišljanja snujem nove ideje. Življenje se me dotika globoko in močno, zato ga skozi delo skušam reflektirati na enak način.

Počitek je sestavina dela.

Če znam dobro razporejati delo in počitek, sem boljša oblikovala, boljša mama, boljša partnerka, boljša jaz. Ko postajaš boljša verzija samega sebe, hkrati izboljšuješ svet, mar ne? Že kar nekaj let, odkar sem uspela uiti izgorelosti, veliko pozornosti namenjam učinkovitosti dela in življenja. Nisem še čisto tam, kjer bi želela, a raziskovanje tem, kot so prokrastinacija (odlašanje), upravljanje s časom, vodenje projektov, datotek … in sebe … so teme, ki me zelo zanimajo in jih res rada raziskujem. V naši slovenski krvi se pretaka še preveč prepričanj, ki nam na nepravi način slikajo pridnost kot eno izmed največjih vrednot, ki pa lahko, predvsem delovnim ženskam, prinaša več teže kot lahkosti.

Verjamem, da vsakdo s svojim delom pomaga evoluciji našega sveta.

Moj doprinos je lepšati svet. Lepota oblike zato z dodelanim grafičnim oblikovanjem podjetjem in posameznikom pomaga do strateško učinkovite vizualne podobe ter jasnih in estetsko dovršenih vidnih sporočil za njihovo publiko. Tako se podjetje lahko poistoveti s svojim logotipom, stranke podjetja pa se lažje poistovetijo z njihovim poslanstvom. 

S tistim, kar ljubim že vse življenje, se ukvarjam, odkar pomnim. Da sem lahko svoje delo pripeljala do stopnje, kjer je danes, sem morala opustiti golo produktivnost in se posvetiti dragocenejšim rečem. Razmišljanje se mi zdi pomembno, saj je nosilec modrosti. Skozi misli in občutenje se človek napaja v svojih virih. Najti to bogastvo je prava sreča.

Ljubim dovršenost detajlov, rada delam po svoje in stopam izven okvirjev. Naučiti sem se morala, da svoje dragocene energije ne vlagam v banalnosti. Kadar se zbudi moj vrelec idej, rade pridejo vse naenkrat. Takrat jim moram dati čas in prostor, da jih lahko udejanjim. Zato je sanjarjenje, ki je moj ‘flow’, moja hrana.

Vem, kaj znam, vem, kaj hočem in vem, kam grem. Upam si biti drugačna. Dovolim si izstopiti in izstopati. Greš z menoj?