Vračanje v preteklost

VIZIJE št. 14

6. oktober 2021

O Eleonori

Današnja številka bo kratka; govorila bo o grajski Eleonori.

Grajska Eleonora? Ja, grajska časopisna kavarna Eleonora, ki je odprla svoja vrata konec septembra 2021. Ime je dobila po resnični Eleonori, zadnji v ravenskem gradu živeči potomki, vnukniji gorfov Turnov. Leta 2005 je grad tudi obiskala in se po pripovedovanju direktorice Osrednje knjižnice Ravne na Koroškem gospe mag. Irene Oder spomnijala svojega otroštva, ki ga je z bratom preživljala v prostorih, ki danes čudovito služi ljudem kot knjižnica.

Bila je zanimiva gospa; visoka, predirno svetlo modrih oči, z doktoratom iz novinarstva. Svobodomiselna, načitana, posebna. (Takšna bi si želela biti tudi sama …) V spomin na stare čase te prekrasne stavbe in za drobno vsebinsko povezavo v današnji čas je nova kavarna ohranila spomin na njeno ime.

Ima pa ime Eleonora še drugo konotacijo, ki jo je župan Raven g. Rožen predstavil na otvoritvi nove kavarne, ki se tako vabeče povezuje z mogočnim ravenskim grajskim parkom, polnih starih mogočnih dreves: ženska s tem imenom je bila tudi oseba, povezana s Prežihovim Vorancem; o ‘dekletu z mandolino’ (ki ji je bilo ime – seveda – Eleonora) je napisal črtico, Prežih pa je tesno povezan s koroško besedo.

Ko sem pripravljala likovno podobo tega imena, sem vanjo vpletla nekaj art deco-jevskega vzdušja z izbiro tipografije in barve, odprto knjigo oz. revijo, ki izstopa iz okvirja (in se vanj po potrebi tudi vrača), na glavno začetno črko pa pripela stiliziran kodrček las, izpeljan iz črkovnih krivulj in tako vnesla v celoten logotip nekaj dekliškosti, tudi ženstvenosti, ki lahko predstavlja tudi kapljico. Kapljico kave. Ali vina … Kapljice v kompoziciji pa predstavljajo tudi stilizirano podobo pisave.

Tako sem prispevala še eno kapljico v vizualni ocean tega sveta in ponosna sem nanjo. Ti pa pridi kdaj na Ravne in ne pozabi zaiti v to krasno kavarno.

Do kmalu,