Zamiki

VIZIJE št. 15

19. november 2021

Jesen ali kako se stvari umirijo

Prišla je jesen. Čas, ko narava upočasni svoje sokove in nas s tem dogajanjem vabi, da storimo enako. Da odvržemo nepotrebno, da obmirujemo, saj bo zima zahtevala svojo porcijo naše dragocene energije.

Tudi mene je ta jesen ujela pri zaključevanju kar nekaj večjih projektov in posledično onemogočila tisto, kar ni bilo na vsakodnevni prioritetni lestvici. Dogajanje okoli covid krize ne pojenja in nam pri naših naravnih ritmih trenutno ni v pomoč. Kaj storiti v takem trenutku, ko imaš še polno načrtov, nedokončanih projektov in mnogo novih, še ne realiziranih, pa bi rad naredil vse in še več? Nič drugega ti ne preostane, kot da sprejmeš zadeve take, kot so. Če je bil čas nekoč še nekako raztegljiv, imam občutek, da se zadnja leta vedno bolj stiska in ne dopušča več ‘okrog prinašanja’. Narediš, kolikor gre, ostalo pa moraš hočeš nočeš izpustiti.

A tudi tebe mučijo podobne tegobe? Če veš, o čem govorim, potem tudi veš, kako se to občuti. Kakor smo kot človeštvo kruti in neizprosni do narave (če se spomnim že samo na sekanje Amazonskega gozda, mi hočejo kar solze priteči), znamo biti enako neizprosni tudi do samih sebe. Vse mora biti narejeno, pa čeprav preko trupel (ali bolje rečeno trupla – in to lastnega)! Nič več ni sveto. Ne narava, ne naš (prosti) čas, ne naša telesa.

Sama vidim to dogajanje kot velik klic(aj) v ustavitev (pa ne javnega življenja) – ustaviti bo potrebno marsikaj, sicer bo to ustavilo nas.

Sama sem v zadnjem času ustavila konzumacijo (da ne bo pomote, ne govorim o konzumaciji alkohola ali kake podobne substance ☺️), in sicer konzumacijo družabnih omrežij in medijev, pa vsega nekvalitetnega v življenju in se prestavila v kreacijo. Ne moreš namreč biti v obeh stanjih. Ali konzumiraš ali kreiraš, drugega ni. Nastajajo novi projekti – eden izmed njih mi je še posebej ljub. No dva, pravzaprav: novi koledar je že skoraj nared, ta drugi pa je moja druga ljubezen, ki sem jo prelila v novo spletno stran www.odlocena.si, katere otvoritev 27. novembra 2021 je lepo uspela. Kako je bilo, lahko vidiš tukaj.

Takole bo izgledal koledar za leto 2022. Zasnovala sem ga, da bo poseben in lep. V spodnjem delu je odrezan polkrožno – zato da te ta okroglina spominja na krog življenja, na krog minevanja, na krog recikliranja. Da je mehak in prijeten na pogled. Na vrhu bo samo ena luknjica, saj je le ena potrebna, da ga lahko elegantno obesiš. Vsak mesec krasi minimalistična ilustracija rastline, vsak mesec ima rahlo drugačen barvni podton, da te spominja, da obstajajo med nami subtilne razlike, ki se jih moramo zavedati, če hočemo ohranjati krhko ravnovesje naših medsebojnih odnosov. Opremljen je z luninimi menami, da sproti vidiš, kaj ‘vesoljnega’ se nam dogaja. Pa imena ima, da te spomni na vse, ki jih imaš rad/-a (ali oni tebe). Številke so velike, a nežne, da te vsak dan posebej ne bo preveč obremenil. Prazniki so za to, da se praznujejo, zato so zapisani tisti, ki se nas tičejo. Pa na urne in sončne premike nisem pozabila – zato da ne pozabiš niti ti. Pa še vedno bo dovolj prostora za kakšno fejst pomembno zabeležko.

Vesela novica! Koledar lahko že naročiš.

Redna cena koledarja je 21 €, v prednaročilu pa bo tvoj že za 19 €, pa še poštnino častim.

Akcija velja do izida koledarja, kar bo predvidoma 3. decembra. Koledar naročiš preko spodnjega obrazca.

Naroči koledar

2 + 5 =

Do kmalu,